Καλωσορίσατε!

Επικοινωνία

info@atronhealth.gr

Τηλέφωνο

+30 210 213 47 74

e-Ortho: Το νέο όπλο των χειρουργών στην αρθροπλαστική ώμου

Home e-Ortho: Το νέο όπλο των χειρουργών στην αρθροπλαστική ώμου

e-Ortho: Το νέο όπλο των χειρουργών στην αρθροπλαστική ώμου

Μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα  – η e-Ortho– από την  Atron Health, αποτελεί το νέο όπλο των χειρουργών στην αρθροπλαστική ώμου, αφού βοηθά το χειρουργό να κατανοήσει την ανατομία της ωμοπλάτης και του βραχιονίου και να σχεδιάσει προεγχειρητικά τα εμφυτεύματα, που απαιτούνται για την αρθροπλαστική σε κάθε ασθενή.

Την  τεχνική, που εξασφαλίζει  εξατομικευμένη θεραπεία στην αρθροπλαστική ώμου, χρησιμοποιούν ήδη η Μικροχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου ΚΑΤ και η Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου Πατρών.

Η  πλατφόρμα e-Ortho που ανήκει στο γαλλικό group FH ORTHO,  και στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την Atron Health,  μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη φροντίδα κάθε ασθενούς που χρειάζεται ανατομική ολική αρθροπλαστική ARROW ή αντίστροφη ολική αρθροπλαστική.

Για την σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση των χειρουργών για την  προαναφερόμενη τεχνική, η εταιρεία Atron Health οργάνωσε ειδικά εκπαιδευτικά χειρουργικά  σεμινάρια  στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίο Πατρών με την συνδρομή των καθηγητών Παναγόπουλου, Γκλιάτη και Κόκκαλη  και στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ με την υποστηριξη του κ.  Φανδριδή, 09 και 10 Σεπτεμβρίου 2021, με επίτιμο καλεσμένο και εκπαιδευτή τον Δρ. Philippe Valenti του Parisian Institute of Shoulder, με ειδίκευση στην προσθετική χειρουργική και στις αρθροσκοπικές επεμβάσεις για αθλητές και εκφυλιστικές παθολογίες, που έχει αναπτύξει την πλατφόρμα.

Η πλατφόρμα e-Ortho, με βάση το CT-Scan,  παρέχει μια ακριβή τρισδιάστατη ανακατασκευή της ωμοπλάτης και του βραχιονίου του ασθενούς, δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να τοποθετήσει τα εμφυτεύματα της αρθροπλαστικής σε διαφορετική θέση, με διαφορετική κλίση και να επιλέξει ανάμεσα στα  ποικίλα μεγέθη, τα οποία  προσφέρει η συγκεκριμένη εταιρεία.  Όταν ολοκληρώσει ο χειρουργός τον προεγχειρητικό σχεδιασμό, τα δεδομένα, που έχουν καταγραφεί στην πλατφόρμα, θα τον βοηθήσουν να τα εφαρμόσει στο πραγματικό χειρουργείο του ασθενή.

Βασικός στόχος του σχεδιασμού είναι η καλύτερη θέση της αρθροπλαστικής και η ευρεία επαφή των εμφυτευμάτων με το οστούν για να υπάρξει η βέλτιστη λειτουργικότητα του ώμου του ασθενή και η μακροχρόνια διατήρηση της αρθροπλαστικής.

Σχετικά με την πλατφόρμα eOrtho για το σχεδιασμό αρθροπλαστικών στον ώμο

Η τεχνική e-Ortho είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που αφορά τις αρθροπλαστικές ώμου Arrow της Γαλλικής εταιρείας FH.
Βοηθάει το χειρουργό να κατανοήσει την ανατομία της ωμοπλάτης και του βραχιονίου και να σχεδιάσει προεγχειρητικά τα εμφυτεύματα που απαιτούνται για την αρθροπλαστική σε κάθε ασθενή.

Η χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι απλή. Σε αυτήν πρέπει να εισαγάγουμε τα αρχεία της αξονικής τομογραφίας του ώμου του ασθενή. Αμέσως εμφανίζεται η τρισδιάστατη ανασύνθεση της ωμοπλάτης και του βραχιονίου του συγκεκριμένου ασθενή. Με αυτόν το τρόπο ο χειρουργός έχει τις πρώτες πληροφορίες για την κλίση, και το σχήμα της ωμογλήνης, όπως και για την ανατομία του εγγύς βραχιονίου.
Η πλατφόρμα e-Ortho δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να τοποθετήσει τα εμφυτεύματα της αρθροπλαστικής σε διαφορετική θέση, με διαφορετική κλίση και σε διάφορα μεγέθη που προσφέρει η συγκεκριμένη εταιρεία. Όταν ολοκληρώσει ο χειρουργός τον προεγχειρητικό σχεδιασμό, τα στοιχειά που έχουν καταγραφεί στην πλατφόρμα, θα τον βοηθήσουν να τα εφαρμόσει στο πραγματικό χειρουργείο του ασθενή. Ο σκοπός του σχεδιασμού είναι η καλύτερη θέση της αρθροπλαστικής και η ευρεία επαφή των εμφυτευμάτων με το οστούν. Ο στόχος του χειρουργού είναι η βέλτιστη λειτουργικότητα του ώμου του ασθενή και η μακροχρόνια διατήρηση της αρθροπλαστικής, και το σύστημα e-Ortho προσφέρει σημαντική βοήθεια.

Ανάστροφη Αρθροπλαστική Ώμου – Υποβοήθηση με Λογισμικό Τρισδιάστατης Απεικόνισης

H ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου είναι μια ειδική μορφή αρθροπλαστικής. Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις ασθενών που έχουν υποστεί μη επανορθώσιμη ρήξη στροφικού πετάλου, ενώ ταυτοχρόνως πάσχουν από αρθρίτιδα, σε συντριπτικά οστεοπορωτικά κατάγματα, και σε αναθεωρήσεις ύστερα από αποτυχημένες προηγούμενες επεμβάσεις. Γίνεται αναστροφή των επιφανειών σε σχέση με την κλασική ολική αρθροπλαστική.
Σκοπός είναι η νέα άρθρωση που θα δημιουργηθεί να είναι πλήρως λειτουργική, χωρίς απαραίτητα τη βοήθεια των μυών του στροφικού πέταλου, και με χρήση του δελτοειδούς για τη λειτουργία της απαγωγής. Πρόκειται για επέμβαση με υψηλό ποσοστό επιτυχίας.
Για να είναι όμως αποτελεσματικότερη, χρήσιμος είναι ο λεπτομερής προεγχειρητικός σχεδιασμός. Το e-Ortho Shoulder, της εταιρίας ARROW universal shoulder prosthesis (FH Ortho Inc., Heimsbrunn), είναι ένα λογισμικό τρισδιάστατης απεικόνισης για την συγκεκριμένη αρθροπλαστική, που χρησιμοποιείται ως εργαλείο για τους χειρουργούς του ώμου στο προεγχειρητικό σχεδιασμό της ανάστροφης αρθροπλαστικής ώμου. Το λογισμικό αυτό, με βάση την προεγχειρητική αξονική τομογραφία (CT-Scan), παρέχει μια ακριβή τρισδιάστατη απεικόνιση της ωμογλήνης και του εγγύς βραχιονίου του ασθενούς.
Με αυτό τον τρόπο, το e-Ortho Shoulder βοηθά τους χειρουργούς να κατανοήσουν την ανατομία του ώμου του ασθενούς πριν από τη χειρουργική επέμβαση, και είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την εκτέλεση προεγχειρητικής τοποθέτησης των τρισδιάστατων εμφυτευμάτων (ωμογλήνης και εγγύς βραχιονίου), σε ηλεκτρονική βάση, χρησιμοποιώντας αξιόπιστα οδηγά σημεία. Στη συνέχεια, εκτελείται η χειρουργική επέμβαση και η ακριβής τοποθέτηση των εμφυτευμάτων της αρθροπλαστικής με βάση το συγκεκριμένο λογισμικό, έτσι ώστε ο ασθενής να έχει ένα βέλτιστο αποτέλεσμα.

Περισσότερα εδώ